5 (slechte) excuses om niet te LETSen

Ik heb geen tijd

“Mijn appelboom doet het goed. Het teveel gaat naar de liefhebbers in de Letsgroep. Dat vraagt mij geen extra tijd. In ruil voor mijn appels kwam een Letser poppenkast spelen op het verjaardagsfeestje van m’n dochtertje. Even een adempauze voor mezelf tijdens zo’n drukke namiddag”

“Gisteren kreeg ik Maartens computer terug in gang. Nu kan hij verder werken aan zijn eindwerk. Uit dankbaarheid overlaadde hij me met schelpen. Die geef ik zaterdag aan Tim. Hij komt dan een hele middag babysitten op mijn kinderen. Kan ik eindelijk eens rustig boodschappen gaan doen.”

In het begin lijkt Letsen tijd te vragen. Je weet nog niet precies wat je kan vragen, hoe je Lets moet integreren in je dagdagelijkse bezigheden. Na een tijdje komt dit vanzelf goed. Je denkt er niet meer over na, het moeten gaat eraf. Voor je het weet, ben je aan het genieten.

Ik heb niets te bieden!

“Ik dacht dat ik niets te bieden had tot ik in contact kwam met een gezin Letsers uit m’n buurt. Nu giet ik hun planten als ze met verlof zijn. Ik laat ook regelmatig hun hond uit.”

Het zit ‘m in de simpele dingen. Je hoeft niet professioneel te zijn. Mensen kunnen vaak dingen gebruiken waar je zelf niet aan denkt. Sommigen vragen gewoon iemand om eens samen te gaan fietsen! Je hoeft er dus niet over te piekeren, je aanbod groeit vanzelf.

Mijn aanbod interesseert niemand

“Bob geeft dansles. Hij danst als de beste. Maar blijkbaar heeft niemand in de groep nu tijd en zin in dansles.”

Haal je aanbod niet weg omdat niemand erop in gaat. Wat vandaag niet past, past misschien morgen wel. Of er komt een nieuw lid bij dat gek is op dansen… Intussen kan je creatief zijn. Letsers uitnodigen om te komen eten bij jou thuis, een dvd-avondje organiseren,…

Ik heb eigenlijk niets nodig

Toegegeven, dat siert je. Maar misschien heb je nooit geleerd jezelf eens te verwennen. Een lekkere voetmassage of een georganiseerde wandeltocht doet iedereen deugd.

Wat als ik teveel in min sta?

“Anja had rugklachten. Ze kreeg heel veel massages via Lets en kon weinig terugdoen in die periode. Ze ging behoorlijk onder nul. En wat dan nog? Eenmaal die rug weer beter is, loopt ze dat wel in.”

Als je eerlijk blijft met jezelf en je eigen situatie, verdenkt niemand je ervan te profiteren. De ene kan positief staan dankzij het feit dat de ander in min staat. De balans slaat wel over als het nodig is.